Vergroot uw woongenot terug naar nieuws


Heeft u de perfecte locatie gevonden om te wonen? Dat horen we natuurlijk erg graag. Door tijdig onderhoud te plegen, te kiezen voor duurzame energiebesparingen of uw woning volledig naar wens te maken met een verbouwing, vergroot u uw woongenot. U kunt het vergroten van uw woongenot op meerdere manieren realiseren.

Spaargeld

U hoort het uw ouders vast nog zeggen: ’sparen is altijd goedkoper dan lenen!’. Daar hebben ze zeker gelijk in. Echter, of u uw spaargeld dat boven de ‘box-3-grens’ (á € 30.846 per belastingbetaler of € 61.692 voor fiscaal partners in 2020) zonder bestemming moet laten staan, levert vraagtekens op. Het belastingtarief in box 3 is maar liefst 30% over uw forfaitair rendement. Wanneer u uw woning voorziet van energiebesparende maatregelen levert die investering direct rendement op.

Alternatieven

Wanneer u geld nodig heeft voor een verbouwing zijn er uiteraard ook alternatieven. Door uw hypotheek te verhogen krijgt u geld om  handen om een verbouwing te realiseren. De waarde van woningen is de laatste jaren mogelijk flink gestegen. Daarnaast heeft u misschien al een gedeelte van uw hypotheek afgelost. Dit creëert mogelijk ruimte. Het grote voordeel van deze optie is dat u kunt genieten van de historisch lage rentestand. U behoudt fiscaal voordeel en de kosten die u maakt voor het afsluiten van deze lening kunt u óók nog eens in mindering brengen bij de inkomstenbelasting van volgend jaar.
Wanneer u geen afsluitkosten wilt betalen dan is een consumptieve opname wellicht de juiste oplossing. Als u het geld gebruikt voor verbetering van uw woning, dan de rente (onder voorwaarden) fiscaal aftrekbaar. Houd wel rekening met het feit dat de rente voor een consumptieve opname hoger is dan voor de gemiddelde hypotheekrente.

Mogen wij u helpen met het vergroten van uw woongenot? Neem contact met ons op!