Prinsjesdag 2020 terug naar nieuws


Overdrachtsbelasting komende 5 jaar geschrapt:

Starters hebben het moeilijk om een woning te bemachtigen. Dat weten wij als geen ander en gelukkig ziet het kabinet dit ook. Per 2021 gaat er veel veranderen, in het voordeel van starters!

Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Vanaf volgend jaar betaal je namelijk (tijdelijk) geen overdrachtsbelasting over de koopsom van jouw toekomstige woning. Dit geldt voor starters, maar ook voor doorstromers die niet eerder van de ‘startersvrijstelling’ hebben genoten. Stel dat je nu een woning voor 3 ton koopt, dan zou je daar nu 2% overdrachtsbelasting over betalen (ofwel: € 6000,-). Per 2021 is hiervoor een vrijstelling. Heb je een partner die ouder is dan 35? Dan betaalt alleen de oudste partner 2% overdrachtsbelasting over zijn of haar deel van de koopsom.

Vind je dit jaar nog je droomwoning? Dan wil je uiteraard gebruik maken van bovenstaande vrijstelling. Het moment van overdracht (passeren bij de notaris) is bepalend voor de overdrachtsbelasting. Het is zeer verstandig om met de verkoopmakelaar te overleggen om de passeer datum in 2021 te plannen (dat scheelt je zomaar een paar duizend euro).

Beleggers worden verjaagd:

Beleggers gaan per 1 januari 2021 juist meer overdrachtsbelasting betalen. Van 6% naar 8%. Dit maakt het kopen van een woning uiteraard minder aantrekkelijk en zo krijgen starters meer kans op de woningmarkt.

Tweeverdieners kunnen meer lenen:

De kans om een huis te kopen met een studieschuld wordt mogelijk vergroot. Een studieschuld heeft nu een vaste wegingsfactor op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Deze wegingsfactor is afhankelijk van het moment dat je je studieschuld bent aangegaan. Volgend jaar wordt deze factor gekoppeld aan de gemiddelde rente over jouw studieschuld. Door de historisch lage rentestand valt dit gunstiger uit dan 2020. Deze maatregel wordt echter pas in november definitief.

Vervolgens gaat het inkomen van je partner zwaarder meetellen in de berekening voor het maximale hypotheekbedrag. Nu wordt dit inkomen voor 80% meegerekend en vanaf 2021 zal dit naar 90% gaan. Vanaf 2021 kunnen jullie dus meer lenen met hetzelfde inkomen.

Belasting over je spaargeld:

Momenteel kun je ‘belastingvrij’ sparen tot een bedrag van € 30.836,- (per belasting plichtige). Over het meerdere betaal je vermogensrendementsheffing. Vanaf 2021 wordt ga je pas belasting betalen bij een vermogen dat groter is dan € 50.000,- (of € 100.000,- met een fiscale partner). Het kabinet wil zo kleine spaarders en beleggers tegemoet komen.