Is een ORV écht nodig? terug naar nieuws


Als u een huiseigenaar bent doet u er in veel gevallen verstandig aan om het risico bij overlijden te verzekeren. Zeker als u besloten hebt om dit huis met uw partner te kopen! Kiest u ervoor om dit niet te doen, dan is er een kans dat u uw woning (gedwongen) moet verkopen bij een slecht scenario. Om dit risico af te dekken, helpen we u graag met maken van de juiste keuzes.

Betaalbare hypotheeklast

Wanneer u een huis koopt, of heeft gekocht dan wilt u de hypotheeklast kunnen blijven betalen, ook in het geval dat uw partner komt te overlijden. Sinds 1 januari 2020 is een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht voor huiseigenaren met bestaande hypotheek onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In veel gevallen is het toch erg verstandig om deze af te sluiten. Voor hypotheken zonder NHG ligt het aan de hypotheekvoorwaarden die de geldverstrekker heeft gesteld. Sommige geldverstrekkers kiezen er bijvoorbeeld voor om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht te stellen wanneer het hypotheekbedrag hoger is dan 80% van de waarde van de woning. We verduidelijken dit in het volgende voorbeeld:

Stel dat u een woning heeft ter waarde van 300.000 euro en een hypotheek van 290.000 euro. U heeft dan een hypotheek die hoger is dan 80% van de waarde van uw woning en uw geldverstrekker stelt een ORV verplicht. De minimale dekking is dan 300.000 -/- 80% van 290.000 = 50.000 euro.

Er zijn meerdere mogelijkheden om deze 50.000 euro te dekken in een ORV.

  • Lineair dalende dekking
  • Annuïtair dalende dekking
  • Gelijkblijvende dekking over de gehele looptijd
  • Verzekering wel/niet kruislings afsluiten
  • Verzekering wel/niet verpanden

Situatie in kaart brengen

Als u samen met uw partner een woning heeft gekocht, krijgt u of uw partner mogelijk een nabestaandenpensioen als een van beide komt te overlijden. U zal dan een samenlevingscontract hebben opgesteld via de notaris om het nabestaandenpensioen actief te maken. Uw werkgever moet op de hoogte worden gesteld van deze situatie zodat deze het kan doorgeven aan de maatschappij waar uw pensioen is afgesloten. Daarnaast is het belangrijk dat er via de notaris wordt vastgelegd dat nabestaanden (bijvoorbeeld kinderen of ouders van u of uw partner) niet zomaar de helft van uw woning opeisen.

Wilt u hulp met het in kaart brengen van uw situatie en het vinden van de juiste ORV tegen een eerlijke prijs? Neem contact met ons op!