Hypotheekrente terug naar nieuws


De afgelopen 50 jaar waren de hypotheekrentes aanzienlijk hoger dan tegenwoordig. Tot voor kort zagen we dat de hypotheekrente nog steeds daalde. Het coronavirus zorgde voor een stilstand in de wereldeconomie toen deze tot pandemie werd uitgeroepen. Voor het eerst in tijden zien we een stijging van de hypotheekrente. Wat is hiervan de reden?

Let op! Dit bericht is de verwachting voor 2020, er zijn geen zekerheden aan dit bericht verbonden.

Onzekerheid

Er heerst momenteel veel onzekerheid in de economie. Kleine maar ook grote bedrijven voelen de druk omdat ze weinig tot geen winst draaien. Vervolgens raken ze in de problemen omdat ze de bijbehorende lasten niet kunnen betalen, een faillissement kijkt dan snel om de hoek. Het uitlenen van geld wordt voor banken moeilijker omdat ze rekening moeten houden met de kredietverliezen. Ze hebben simpelweg minder te besteden om uit te lenen.

De overheid gaat weliswaar soepeler om met het innen van schulden en betaling boetes maar moet daardoor zelf dieper in de buidel tasten. Ze hopen de economie hiermee te helpen. Dit is uiteraard een goede beweging maar het zorgt wel voor meer kredietrisico. We verwachten dat geld lenen duurder wordt.

Demping van de rentestijging

De Europese Centrale Bank (ECB) komt met gigantische maatregelen die direct effect hebben. Het steunpakket van 750 miljard euro is in de economie gestoken. Landen zoals Nederland, Italië en Frankrijk kunnen daardoor goedkoper lenen. De rentestijging wordt hierdoor gedrukt.

Is nu het moment om iets aan uw hypotheek te doen?

Duizenden huizenbezitters gingen u al voor. Door hun hypotheek over te sluiten kozen ze voor zekerheid en profiteren ze nu nog van de lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen van vorige maand heeft het record van november 2019 (ruim 20.000 aanvragen) verpulverd met ongeveer 60.000 aanvragen. Veel geldverstrekkers zijn momenteel de hypotheekrente aan het verhogen. Als u kiest voor zekerheid dan verwachten we dat nu het juiste moment is om uw hypotheek over te sluiten.

Wilt u advies over uw hypotheek? Neem contact met ons op!